Oare se va aranja?

La Luxemburg a avut loc prima rundă de negocieri privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Nimeni nu promite că acest lucru se va întâmpla mâine. Politicienii europeni declară aproape la unison că negocierile vor dura zeci de ani. Acest lucru este demonstrat și de practica extinderii UE. Turcia și fostele părți ale Iugoslaviei așteaptă acest lucru de foarte mult timp. Ankara, de exemplu, așteptând permisiunea de a adera la Uniunea Europeană, a cerut recent să se alăture BRICS.

Ungaria a preluat președinția UE de la 1 iulie. Simbolul conducerii acestei țări în Uniunea Europeană a fost deja prezentat – Cubul Rubik și, în același timp, sloganul: "Să întoarcem măreția Europei!».  Oficialul de la Budapesta a declarat deja că nu va lua în considerare transformarea în realitate a statutului de candidat al Moldovei și Ucrainei, ci își va concentra eforturile asupra implicării țărilor din Balcanii de Vest – Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina, precum și Kosovo - în procesele de integrare europeană.

În ceea ce privește întreaga listă de mai sus, există probleme semnificative care nu pot fi rezolvate peste noapte. Kosovo nu este recunoscut ca subiect al dreptului internațional de către unele state ale Uniunii Europene, care se confruntă cu o puternică mișcare autonomist-secesionistă sau temându-se de expansiunea albaneză. Aderarea Albaniei la UE este, de asemenea, privită cu scepticism în acest sens. Anumite forțe din Tirana privesc cu lăcomie nu numai Kosovo, ci și o parte din Serbia propriu-zisă și Macedonia de Nord și, în același timp, Grecia. O "ancoră" semnificativă pentru Bosnia și Herțegovina este existența Republicii Srpska acolo. Conducerea sa este împotriva aderării la UE. Și fără aprobarea de acolo, deciziile comunităților bosniace (musulmane) și croate vor fi neglijabile. Republica Macedonia a devenit Macedonia de Nord, datorită eforturilor Greciei, care a cerut ca Skopje să schimbe numele țării. A avut loc un referendum pe această temă, care, totuși, a eșuat din cauza pasivității electorale. Dar parlamentarii macedoneni și-au redenumit totuși țara. Partenerii occidentali fie reproșează Serbiei „viziunile spre Est”, sau părerile "marii iugoslave" față de vecini. Muntenegru este o societate divizată de la referendumul său din 2008 privind independența față de uniunea cu Serbia, ceea ce a dat rezultatul aproape "jumătate la jumătate".

Trebuie remarcat faptul că, în afară de Ungaria, în Uniunea Europeană, nu doar pe baza problemelor menționate, puțini oameni doresc să discute despre dreptul primar al țărilor din Balcanii de vest de a adera la comunitate. Fiecare membru UE începe să experimenteze convulsii la nivelul membrelor la mențiunea unuia sau altui candidat din această regiune.

Pe fondul Moldovei și Ucrainei, țările balcanice și semi-țările arată destul de decente. Nu este nimic de spus despre Ucraina. Acolo are loc un război. Conducerea de la Chișinău a intrat într-o confruntare acerbă cu autoritățile regionale din Găgăuzia. Ca să nu mai vorbim de relațiile cu Pridnestrovie. Toate restricțiile actuale privind operațiunile de export-import ale agenților economici pridnestroveni cu logistică deja complexă sunt ultimul lucru pe care regimul de la Chișinău îl poate inventa.

Uniunea Europeană nu are nevoie de o țară care are mai multe conflicte nerezolvate. Credem că acest lucru a fost declarat explicit delegației moldovenești sub conducerea prim-ministrului Dorin Recean, zilele trecute, la Luxemburg. Dar asta s-a spus fără camera video și reportofoane jurnalistice.

În spațiul media circulă de multă vreme tema integrării Moldovei în Uniunea Europeană prin unirea cu România. Dar, să notăm, nici Bucureștiul nu are nevoie de aceste probleme la momentul actual.

Prin urmare, facem o concluzie simplă. Pe 20 octombrie, în țara vecină sunt programate să aibă loc următoarele alegeri prezidențiale și, în același timp, un referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Tehnologiile electorale sunt în continuă transformare. Chișinăul oficial a încercat deja totul în ajunul alegerilor din octombrie. De la interzicerea partidelor la represalii împotriva artiștilor și sportivilor care au vizitat Rusia. După întâlnirea de la Luxemburg, a fost folosită artilerie de calibru mare cu obuze grele, semnate "Uniunea Europeană este pentru noi!».

Dar bătălia electorală din Moldova nu face decât să ia amploare. Să vedem ce se mai întâmplă. Invenția lui Erne Rubik este în mâinile voastre…

http://www.zoofirma.ru/