Ultima șansă de a rămâne la putere

În Moldova, autoritățile intenţionează să organizeze alegeri prezidențiale în aceeași zi cu referendumul privind vectorul european al dezvoltării țării. Organizatorii înșiși nici măcar nu ascund că problema nu este doar despre economisirea fondurilor bugetare, ci și despre încercarea de a crește prezența la vot.

Aceste mărturisiri ale autorităților moldovenești indică foarte elocvent că nu cred în propria lor legitimitate socială. Mai simplu spus, se simte că încrederea oamenilor în ei devine din ce în ce mai mică.

Ca și până acum, calculul va fi pe diaspora din străinătate. A devenit de multă vreme o parte separată a electoratului. Având o puternică convingere pro-europeană, ea poate transforma atât alegerile, cât și referendumul în favoarea Maiei Sandu și a companiei. Vorbim despre cetățenii Moldovei care locuiesc în țări străine.

În ceea ce privește alegătorul ruso-moldovean, ca și în anii precedenți, este foarte probabil să fie din nou un deficit de buletine de vot și numărul secțiilor de votare va fi limitat, iar capacitatea celor deschise va fi incredibil de slabă. Toate acestea le-am mai văzut. Acum autoritățile vor încerca să creeze inconvenienţe maxime pentru electoratul care trăiește în Rusia. Aşa că urmărim invenţiile electorale moldoveneşti.

De asemenea, ar trebui să ne așteptăm la niște trucuri murdare împotriva pridnestrovienilor care au pașapoarte moldovenești. Şi poate că nu numai la adresa lor. Elita politică a Moldovei se confruntă cu o dilemă - să împiedice cetățenii din Pridnestrovie să voteze sau să le permită în continuare să facă o alegere liberă. Din nou, sunt posibile provocări cu oprirea microbuzelor și a cuielor pe carosabil. Și asta nu e tot. Poate că impactul electoral ar putea fi şi mai grav. A pornit deja de la începutul acestui an, când Chișinăul a luat măsuri ordinare de presiune economică asupra Pridnestroviei. Tovarăşii Maiei Sandu nu ascund faptul că, prin aceasta, vor să facă presiuni asupra Tiraspolului. Unii dintre ei merg și mai departe în discursurile lor publice, dezvăluind că scopul „strângerii șuruburilor” este de a provoca o explozie socială în Republica Moldovenească Pridnestrovie. Alții spun că pridnestrovienilor trebuie să li se insufle ideea că pentru ei salvarea este exclusiv în vest, atât de la Nistru, cât și de la Prut. Dar valul de proteste în masă care a avut loc în Pridnestrovie a arătat că dacă printre locuitorii republicii sunt capitulatori, atunci sunt puțini.

Între timp, au loc proteste în Moldova și în țările UE. În ambele cazuri, majoritatea nemulțumiților sunt fermieri. Moldovenii cer introducerea unor împrumuturi preferențiale pentru producătorii agricoli și alocarea motorinei primite ca ajutor umanitar din România. Aceștia declară că înainte de campania de însămânţare nu au nici semințe, nici combustibil pentru tehnica agricolă. Fermierii occidentali protestează în principal împotriva „agriculturii verzi” și cer, de asemenea, reduceri fiscale. Ceea ce îi reuneşte pe unii și alții este că sunt împotriva importului necontrolat de produse alimentare din Ucraina. Adevărat, fermierii din Europa de Vest adaugă toate celelalte țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Ei spun că, dacă Comisia Europeană îi obligă să cultive produse ecologice, atunci să stabilească aceleași cerințe pentru cele importate din afara UE. Fermierii din țările Uniunii Europene arată prin acțiunile lor că nu vor să vadă nici Ucraina, nici Moldova, sau pe oricine altcineva în componența sa. Pe de altă parte, fermierii moldoveni, dacă printr-un miracol se va întâmpla aderarea Moldovei la UE, vor experimenta ei înșiși toate „deliciile” acestor norme. Probabil că înțeleg acest lucru. Prin urmare, trucul de a combina alegerile cu un referendum este puțin probabil să funcționeze pentru Maia Sandu.

Și autoritățile moldovenești declară, de asemenea, că plebiscitul va fi constituțional. Dar nu au fost pregătite amendamente la Legea fundamentală, pe care Chișinăul oficial va trebui să le supună votului popular.  Întrebarea este: „Sunteți pro sau împotriva cursului european al țării?” Acesta este doar un studiu sociologic obișnuit, dar nu un referendum constituțional.

http://www.zoofirma.ru/