Pe cine arde căciula importată?

Pasiunile în Georgia se intensifică. Cu toate acestea, nu este prima dată când opoziția locală scoate oamenii în stradă, iar autoritățile calmează mulțimea frenetică cu ajutorul echipamentelor speciale ale poliției. Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a anunțat recent determinarea cercurilor de guvernământ. El direct a spus că Georgia nu este Ucraina sub conducerea lui Ianukovici, și că nu va exista nici un „Maidan”. Totodată, el a subliniat în mod deosebit că minoritatea politică locală s-a discreditat în ochii oamenilor, că nu are resursele necesare pentru a repeta scenariul ucrainean, iar majoritatea locuitorilor țării sunt “în favoarea” proiectului de lege privind agenții străini adoptat de parlament în trei lecturi.

Chiar înainte ca inițiativa legislativă a partidului de guvernământ „Visul georgian – Georgia Democrată” să ajungă în plenul organului legislativ, aceasta a fost criticată de-a lungul şi latul de președintele georgian, apropo, originară din Paris, Salome Zurabishvili. Șeful statului a declarat în prealabil că nu va semna acest proiect de lege.

Aici există două nuanțe de luat în considerare. În primul rând, Georgia este o republică parlamentară. În al doilea rând, în cel mai înalt organ legislativ al țării există destule voturi pentru a depăşi veto-ul prezidențial. Nu e nici o îndoială.

Pentru a înțelege ce se întâmplă acum în Georgia, merită să acordăm atenție proiectului de lege în sine, care a provocat o reacție social-politică furtunoasă. El cere doar ca organizaţiile non-profit şi mass-media non-guvernamentale să raporteze în fiecare an despre circulaţia banilor în conturi - de unde le-au primit și pe ce le-au cheltuit. Ei spun că în țară ar trebui să existe transparență în transferul de finanțe.

În minte îmi vin involuntar analogii cu Moldova. Aici mass-media sunt închise fără nicio luare în considerare a finanțelor lor de intrare și de ieșire. Conform principiului: „Pentru că se amestecă...”. Mai mult, Chișinăul oficial nu a fost în măsură să-și justifice legal poziția în raport cu nicio mass-media închisă (fără licență). De mult timp, citim pe internet doar răspunsuri „despre dezinformare”, „despre războiul informațional în favoarea „agresorului” - Federația Rusă”, etc. Nu au existat proceduri judiciare cu privire la închiderea anumitor mijloace media.

Revenind la Georgia... Cine a spus că același proiect de lege privind agenții străini vizează influența occidentală? În versiunea actuală, se vorbește de ONG-uri și mass-media care se alimentează suplimentar din toate direcțiile.

Între timp, a urmat o reacție violentă din partea ONG-urilor tocmai pro-occidentale și a mass-mediei apropiate acestora. Mai mult, structurile europene au început să pună presiune morală asupra Georgiei. Ei spun că această țară va rămâne în spatele cozii celor care doresc să adere la Uniunea Europeană. Washingtonul oficial a declarat încă o dată „nerespectarea principiilor fundamentale ale democrației și libertății de exprimare”.

Este de remarcat faptul că poliția georgiană, în timpul suprimării revoltelor, a reținut cetățeni ai Moldovei, care, potrivit anchetei, sunt strâns legaţi de inițiatorii următoarelor tulburări georgiene. Aceștia nu sunt „dodonoviți”, „voroniniști”, „șoroviți” sau orice alți adversari ai actualului regim politic de la Chișinău. Nu PAS-oviţii din întâmplare?

http://www.zoofirma.ru/