Nu este oare timpul de a merge la un oftalmolog și surdolog?

Recent, în biroul misiunii OSCE din Bender, în prezența mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere a reglementării moldo-pridnestroviene, a avut loc o întrevedere între reprezentanții politici ai Pridnestroviei și Republicii Moldova – ministrul de externe al Pridnestroviei Vitalie Ignatiev şi viceprim-ministrul moldovean Oleg Serebrian.

În afară de propunerea părţii pridnestroviene către negociatori de a se alătura la declarația privind soluționarea pașnică a contradicțiilor dintre Chișinău și Tiraspol, această întâlnire nu a fost cu mult diferită de cele anterioare. Vitalie Ignatiev a sonorizat încă o dată problemele cu care se confruntă pridnestrovienii din cauza acțiunilor autorităților moldovenești. Nu sunt noi. Dar la Chișinău nu sunt auziţi sau văzuţi, deoarece autoritățile de acolo repetă constant că în Pridnestrovie, datorită "grijii lor", domnește aproape un har deplin.

Aș vrea ca același Oleg Serebrian să le spună celor o mie și jumătate de muncitori ai întreprinderilor care au fost obligați să suspende munca din cauza faptului că cineva din Moldova și-a imaginat produse cu dublă utilizare, că nu s-a întâmplat nimic.

La fel de interesantă ar fi fost întâlnirea sa cu pacienții din spitalele din Pridnestrovie  sau cu oamenii care, în trecut, cumpărau anumite medicamente din farmacii. Doar, Chișinăul susține că nu există o blocadă medicală a Pridnestroviei. La actuala întâlnire, Vitalie Ignatiev a dat o listă de medicamente care ziua în amiaza mare nu pot fi găsite în Pridnestrovie. Pentru Oleg Serebrian poate fi organizat, de asemenea, un tur farmacologic prin Pridnestrovie. Lasă-l să întrebe în farmaciile de la Camenca până la Dnestrovsc medicamentele din „lista lui Ignatiev”. În general, pentru a înțelege situația cu livrarea de medicamente și echipamente medicale în Pridnestrovie, Oleg Serebrian nu trebuie să traverseze Pridnestrovie pentru a începe să vadă limpede. Va fi suficient să discute cu reprezentanții propriilor autorități vamale și să întrebe, de exemplu, câte echipamente cu raze X destinate Pridnestroviei se află în depozit? Apropo, Vitalie Ignatiev nu o dată a menționat acest lucru.

De asemenea, este posibil să se organizeze o întâlnire pentru reprezentantul politic moldovean cu proprietarii de mașini pridnestroviene care ar dori să primească un număr "neutru", dar nu pot. Punctele de înmatriculare a vehiculelor (PÎMT) din Tiraspol și Rîbnița sunt închise. Aceasta a fost voința autorităților de la Chișinău. Ei au fost implicaţi în activitatea lor. Vitalie Ignatiev, în cadrul unei întâlniri cu Oleg Serebrian, a declarat că partea pridnestroviană este pregătită să reia oricând activitatea Punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport. Dar participarea Chișinăului este necesară, așa cum s-a discutat inițial la încheierea „acordului privind numerele neutre”.

Este demn de remarcat aici că actualele autorități moldovenești au făcut praf munca mai multor figuri semnificative din diplomația europeană. Ideea cu numere neutre a fost pusă în practică de către reprezentantul special al președintelui OSCE în exercițiu, iar înainte de asta, de două ori ministru de externe al Italiei, decedatul (mort de cancer la 24 decembrie 2022) Franco Frattini. El a deschis personal Punctul de înregistrare a mijloacelor de transport din oraşul Tiraspol. Înainte de asta, proiectul cu numere "neutre" a fost promovat în mod activ de actualul președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, și de Sebastian Kurz, care a ocupat în 2017-2019 postul de cancelar federal al Austriei (în acel moment, șeful Ministerului Afacerilor Externe al Austriei și din nou președinte al OSCE). Actualilor demnitari moldoveni ar trebui să le fie rușine că au suflat în vânt ideea acestor politicieni și diplomați remarcabili.

În cele din urmă, Vitalie Ignatiev a cerut din nou partenerilor moldoveni să adere la acordurile încheiate anterior, să se adune la o întâlnire în formatul „5+2”, să restabilească practica organizării de conferințe informale privind reglementarea moldo-pridnestroviană și să facă întâlnirile reprezentanților politici regulate, alternându-și locațiile - o dată în Pridnestrovie, o dată în Moldova. Un astfel de mecanism a funcţionat bine cândva. Totodată, Ignatiev a acordat o atenție deosebită securității delegației pridnestroviene în timpul negocierilor de la Chișinău. La urma urmei, notoria "lege privind separatismul" este în vigoare. Nimeni nu a dat încă o garanție că întreaga noastră delegație nu va fi arestată. Dacă Oleg Serebrian a auzit toate acestea, timpul va spune. Și, în același timp, vom aștepta reacția la declarația propusă de Pridnestrovie. S-ar putea ca Chişinăul să spună din nou că nu au văzut nicio propunere din partea Tiraspolului.

http://www.zoofirma.ru/