Masa negocierilor este prea unghiulară

La 16 ianuarie, pe platforma biroului OSCE din Tiraspol, pentru prima dată din 20 iulie 2023, s-au întâlnit reprezentanții politici ai Pridnestroviei și Moldovei, ministrul de externe nistrean Vitalie Ignatiev și vicepremierului moldovean Oleg Serebrian. Întrevederea a avut loc cu participarea reprezentanților mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri privind reglementarea moldo-pridnestroviană (nistreană). Subiectul principal pus în discuţie s-a axat pe noile măsuri de blocadă ale Chișinăului împotriva Pridnestroviei.

Conform estimărilor părții pridnestroviene (nistrene), pierderile anuale ale subiecților pridnestrovieni cu activitate economică străină pot depăși 16 milioane de dolari. În plus, la întâlnirea dintre Vitalie Ignatiev cu Oleg Serebrian, a fost abordată și problema conturilor bancare ale agenților economici din Pridnestrovie. Blocarea acestora de către Moldova nu permite întreprinderilor să obțină certificate de origine a mărfurilor ST-1 și EUR.1. În Moldova, și în Occident, cu plăcere se vorbeşte despre "cât de mult a dat întreprinderilor de pe malul stâng” semnarea de către Moldova cu Uniunea Europeană a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Recent, președintele Pridnestroviei, Vadim Krasnoselski, într-un mesaj adresat participanților la procesul de negociere în formatul 5+2, a mulțumit UE pentru acest lucru, dar a menționat că preferințele oferite au fost complet egalizate de introducerea restricțiilor de către Republica Moldova. După cum s-a menționat mai sus, întreprinderile pridnestroviene, în cea mai mare parte, nu pot obține certificatul european de origine EUR.1. Același lucru este valabil și pentru CT-1, care este necesar pentru furnizarea de bunuri către țările CSI, inclusiv Rusia.

Și asta încă nu e tot. Anul trecut, autoritățile moldovenești au blocat exportul de produse către o serie de întreprinderi nistrene, considerându-le produse "cu dublă utilizare". Și nu contează care ar fi punctul de destinaţie. Pentru Uzina Metalurgică Moldovenească și Combinatul de ciment din Râbniţa, măsurile de presiune economică, având în vedere că nu există nimic de "încriminat" conform altor criterii, s-a decis de a le înlocui  cu cele de natură ecologică. Întreprinderile funcționează de la autorizație până la o altă autorizație, dacă autoritățile competente din Moldova le prolonghează.

Întreprinderile industriale suferă pierderi din cauza taxelor vamale, pe care Chișinăul oficial a promis că nu le va impune. Contractele sunt desfiinţate din cauza faptului că mărfurile nu sunt livrate la timp partenerilor străini. Partenerii se gândesc deja la ruperea acestora. Iar reținerea de medicamente și echipamente medicale de către  Moldova miroase a un fel de cinism. De câteva luni, Ministerul Sănătății din Pridnestrovie nu poate importa echipamente cu raze X în republică. Dar autoritățile moldovenești continuă să insiste că nu se întâmplă nimic.

Apropo, despre problemele legate de importul de medicamente și echipamente medicale. O întâlnire a grupurilor de experți (de lucru) în domeniul asistenței medicale urmează să aibă loc în viitorul apropiat. Partea nistreană a insistat asupra acestui lucru la actuala întâlnire a lui Vitalie Ignatiev și Oleg Serebrian.

Este de remarcat faptul că Misiunea OSCE în Moldova, care a oferit o platformă de negocieri pentru Vitalie Ignatiev și Oleg Serebrian, a declarat (textual) înainte de începerea negocierilor: "Aceasta este o oportunitate importantă pentru un dialog constructiv. În cadrul întâlnirii "1+1" părțile vor discuta despre taxele vamale, care au șocat comunitatea din Pridnestrovie. Vor pune în discuţie, de asemenea, măsurile ulterioare ale Tiraspolului. Părțile au nevoie atât de conversații formale, cât și informale pentru a se familiariza cu acțiunile și intențiile celuilalt. Cel mai recent exemplu este aplicarea taxelor vamale de către Chișinău în raport cu companiile nistrene. Tiraspolul nu știa că aceste plăți vamale vor fi cerute de la 1 ianuarie. Negocierea cu bună-credință reduce riscul unei escaladări neașteptate și crește probabilitatea ca disputele să fie rezolvate pe cale pașnică și prin dialog". Concluzionăm că Chișinăul nu a reușit să trezească simpatie din partea membrilor OSCE cu privire la noile sale măsuri economice de presiune asupra Pridnestroviei.

Probabil, va urma și reacția altor participanți la formatul "5+2". La această întâlnire a fost abordată și problema "legii separatismului". Oleg Serebrian nu a putut să dea un răspuns inteligibil despre ceea ce ar putea face oamenii legii din Moldova în legătură cu oficialii pridnestrovieni dacă s-ar  află pe teritoriul pe care îl controlează. Prin urmare, până când Chișinăul oficial nu va oferi garanții de securitate omologilor săi de la Tiraspol, întâlnirile reprezentanților politici și reuniunile grupurilor de experți (de lucru) se vor desfășura fie în birourile OSCE de la Tiraspol, fie de la Bender.

http://www.zoofirma.ru/