Ar trebui să mai citească câte ceva…

Chișinăul nu-și mai ascunde adevăratele intenții față de Pridnestrovie. Mai mult, oficialii fac acest lucru, etalându-și în mod deliberat incompetența. Zilele trecute, vicepremierul Republicii Moldova și negociatorul-șef în procesul de reglementare moldo-pridnestrovian, Oleg Serebrian, a depășit în declarațiile sale chiar și șoimul unionist român precum Oazu Nantoi.

În special, el a declarat că autoritățile moldovenești au dorința de a face același truc ca și cândva cu Republica Democrată Germană. Dacă vrem să facem astfel de analogii, atunci ar fi util ca Oleg Serebrian să știe că Republica Federală Germania a recunoscut independența RDG. Poate că Moldova va adera în mod clar la analogiile făcute de vicepremier și, pentru început, va recunoaște suveranitatea Republicii Moldovenești Pridnestroviene.

În al doilea rând, Germania de Est a fost absorbită de Germania de Vest datorită trădării atât a elitei politice ale RDG de atunci, cât și a conducerii sovietice. Îmi amintesc că Gorbaciov a devenit "germanul anului" pentru distrugerea Republicii Democrate Germane. Nimeni din conducerea Rusiei moderne, care susține Republica Moldovenească Pridnestroviană, nu aspiră să fie "românii anului". Dimpotrivă, Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că protecția compatrioților pridnestrovieni este o prioritate a politicii externe.

Mai mult, făcând paralele cu absorbția unui stat german de către altul, Oleg Serebrian a declarat că orice discuție despre autonomie în cazul Pridnestroviei este inoportună. Aparent, el nu își dă seama că RFG se descifrează ca Republica Federală Germania. Poate că ar trebui să se uite în manualele despre teoria statului și a dreptului pentru primul an, ce înseamnă cuvântul "federație". Cu toate acestea, este potrivit și un dicționar explicativ. Dacă altcineva ar fi spus asta, nu ar fi fost atât de rău. Dar aici, la urma urmei, este o profanare completă a oficialului care a fost numit să negocieze. Domnule Serebrian, în Germania, pentru informarea dvs., nu există doar autonomii, ci subiecți ai federației cu drepturi egale.

De asemenea, mi-au plăcut până la râs și maximele vicepremierului Moldovei despre pașii economici ai Chișinăului, care, chipurile, fac viața mai ușoară agenților economici pridnestroveni. Ei au fost foarte fericiți când autoritățile moldovene le-au impus taxe. Au fost atât de fericiți încât au trebuit să-și suspende activitatea, trimițând colective de muncă în concedii forțate. Apropo, produsele întreprinderilor pridnestroviene sunt exportate ca fabricate în Moldova. Chişinăul, încercând să reducă la zero operațiunile de comerț exterior ale întreprinderilor din Pridnestrovie, lovește în primul rând imaginea sa în cercurile de afaceri străine, ca partener de încredere. Ei nu au timp să clarifice din vina cui a fost întrerupt contractul de furnizare a unui echipament sau altul. Datorită întreprinderilor pridnestroviene, Moldova are încă o reputație de producător de "unelte" de înaltă tehnologie. Dar cu propriile sale eforturi, în orice mod posibil, încearcă să o calce în picioare.

Dacă vorbim despre economie, atunci este un păcat să comparăm potențialul Moldovei moderne atât cu RFG, cât și cu RDG. Ambele state germane erau destul de dezvoltate economic. Unaul mai mult, celălalt mai puțin, dar în comparație cu ele, în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, Moldova nu s-ar plasa nici pe alături.

Şi, în sfârşit, Oleg Serebrian a ajuns la concluzia că în Pridnestrovie trăiesc predominant români. Recent, a avut loc cel de-al VII-lea Congres al deputaților de toate nivelurile din Pridnestrovie. Poate Uniunea Moldovenilor din Pridnestrovie să-și organizeze Congresul său extraordinar special pentru vicepremierul Republicii Moldova? Să-l invite la acest forum ca oaspete de onoare. Să-i asculte discursul. Cu toate acestea, va trebui să luăm, așa cum le place să se exprime mediile de mase, măsuri de securitate fără precedent. Pot bate…

http://www.zoofirma.ru/