Despre o experiență săracă și bogată

Autoritățile moldovenești amenință că vor impiedica desfășurarea alegerilor prezidențiale rusești în Pridnestrovie. Acest lucru a fost deja declarat de către președintele parlamentului, Igor Grosu, și noul șef al Ministerului de Externe, Mihai Popșoi. Reamintim că votul, atât în ​​Rusia, cât și în străinătate, ar trebui să aibă loc în perioada 15-17 martie. Se preconizează deschiderea secțiilor de votare străine în 143 de țări, inclusiv în Moldova.

Faptul că Mihai Popşoi, care a deţinut funcția de vicepreședinte al parlamentului înainte de a fi numit într-un fotoliu ministerial, nu se pricepe la politică externă, a fost deja scris de mass-media din Republica Moldova, care nu favorizează actualul regim politic de la Chișinău. De remarcat faptul că până acum, printr-un miracol, au scăpat de blocare. Acelaşi lucru i-au reproșat şi reprezentanții opoziției din parlament. Popşoi a încercat să intre într-o discuție cu ei, făcând apel la meritele sale anterioare în domeniul integrării europene. Chipurile, el timp de patru ani a condus Comitetul de Asociere Moldova-Uniunea Europeană. Dar aceasta este o asociație publică care nu are nicio legătură cu diplomația. La care nou-numitul șef al departamentului de politică externă a încercat de a para: „Am fost un membru activ al delegației noastre la APCE, de asemenea, am condus această prestigioasă organizație. Am avut multe relaţii bilaterale externe, am condus grupul de prietenie cu SUA, Japonia și am avut legături strânse la nivelul integrării europene în comitetul moldo-polonez. Am participat la întâlnirile doamnei Sandu cu lideri europeni, ca să nu mai vorbim de relațiile mele în cadrul Partidului Popular European, am fost vicepreședinte PAS pentru relații externe timp de 7 ani și toată această experiență mă ajută.” Experiența, la drept vorbind, nu este prea mare.

Apropo, în cadrul unui briefing recent al reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a fost întrebată despre înlăturarea statutului de persona non grata pe numele lui Mihai Popşoi după ce acesta a preluat funcția de ministru al afacerilor externe. „ Faptul este că îmi amintesc cum M. I. Popşoi în vara anului 2023, când era vicepreședintele Parlamentului, a spus (a scris despre asta pe rețelele de socializare) că a fost „o onoare pentru el să fie la egalitate cu mulți oameni buni care nu mai pot merge acolo (adica în Rusia). Se dovedește că acum se întreabă dacă va fi dezonorat?”, a notat în acest sens Maria Zaharova, subliniind că însuși șeful Ministerului de Externe al Republicii Moldova a pus aceeași întrebare în spațiul virtual.

Pe de altă parte Igor Grosu are un alt tip de experiență, după cum se spune, dă Doamne. El, ca unul dintre liderii forțelor pro-române la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare din Republica Moldova, a încălcat activ legislația electorală, nepermițând pridnestrovienilor cu cetățenie moldovenească să intre în secțiile de votare. S-a ajuns până la oprirea microbuzelor itinerare care circulă de la Bender prin Varnița, aflată sub jurisdicția temporară a Moldovei, până în cartierul Severnâi.

Se pare că Chișinăul oficial poate folosi doar astfel de metode pentru a-și pune în aplicare amenințările. El a testat deja excluderea cetățenilor ruși de la intrarea în țară folosind toate tipurile de pașapoarte străine - de la cele civile la cele oficiale și diplomatice. Reamintim că în luna iulie a anului trecut, Moldova a redus cu două treimi numărul de angajați ai misiunii diplomatice ruse, ceea ce a complicat activitatea deja dificilă a punctului consular în deplasare din Tiraspol.

Poliția de frontieră din Republica Moldova poate avea ordin să trimită pe aeroportul Chișinău reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale a Rusiei responsabile de desfășurarea alegerilor, precum și observatori, atât din partea candidaților, cât și din partea celor internaționali. Acest lucru s-a întâmplat deja la alegerile locale desfășurate nu cu mult timp în urmă chiar în Moldova. Dar dacă acest lucru se va întâmpla din nou la alegerile prezidențiale din Rusia, va fi o prostie diplomatică. Nu este vorba despre prietenie sau dușmănie între state, ci despre respectarea convențiilor internaționale și a acordurilor bilaterale dintre țările care au relații diplomatice.

S-ar putea merge şi mai departe. Să repetăm, Igor Grosu are experiență în blocarea autostrăzilor. Vom vedea dacă va ajunge până la punctul de oprire a mașinilor cu plăcuțe diplomatice.

http://www.zoofirma.ru/